Hoe vaak moet een brandmeldinstallatie worden onderhouden?

Een goed functionerende brandmeldinstallatie is van cruciaal belang voor de brandveiligheid binnen gebouwen. Niet alleen helpt de installatie bij het vroegtijdig detecteren van brand, maar het draagt ook bij aan het beschermen van personen en eigendommen. Weet jij hoe vaak onderhoud nodig is?

Een goed functionerende brandmeldinstallatie is van cruciaal belang voor de brandveiligheid binnen gebouwen. Niet alleen helpt de installatie bij het vroegtijdig detecteren van brand, maar het draagt ook bij aan het beschermen van personen en eigendommen. Voor gebouweigenaren en facilitair managers is het belangrijk te weten aan welke onderhoudsfrequentie moet worden voldaan en welke wet- en regelgeving daarbij komt kijken.

Wettelijke vereisten en de NEN 2654

De Nederlandse norm NEN 2654-1 beschrijft hoe een automatische brandmeldinstallatie moet worden beheerd, gebruikt en onderhouden. Deze norm vormt de basis voor een betrouwbaar systeem en is leidend bij het opstellen van een structureel onderhoudsplan.

Onderhoudsfrequentie brandmeldinstallatie volgens NEN 2654

De voorgeschreven onderhoudsfrequentie van een brandmeldinstallatie is als volgt:

  • Maandelijks: de beheerder voert een visuele controle uit van de brandmeldcentrale, melders en controleert de werking van de indicatoren en doormelding van meldingen en storingen;
  • 4- en 8- maandelijks: beheerderstaken en controle van de werking van de rookmelders en doormelding naar de brandweer;
  • Jaarlijks: een volledige inspectie en onderhoud door een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf, zoals wettelijk vereist;

Deze periodieke controles zorgen ervoor dat de brandmeldinstallatie betrouwbaar blijft functioneren en voldoet aan de veiligheidseisen uit de NEN 2654. Daarnaast dient het logboek bijgehouden te worden en dienen storingen verholpen te worden. Het inspectierapport toont aan of de brandbeveiliging voldoet aan de eisen en toont dus aan of het onderhoud goed is uitgevoerd.

Waarom regelmatig onderhoud essentieel is

Regelmatig onderhoud van de brandmeldinstallatie is essentieel om meerdere redenen. Allereerst draagt het bij aan de betrouwbaarheid van het systeem: een goed onderhouden installatie detecteert brand vroegtijdig, waardoor schade en letsel beperkt kunnen blijven. Daarnaast voorkomt structureel onderhoud storingen of ongewenste meldingen, wat overlast en kosten helpt vermijden.

Ook vanuit verzekeringsoogpunt is goed onderhoud belangrijk: veel verzekeraars stellen eisen aan de staat van de brandbeveiligingsinstallatie. Ontbreekt aantoonbaar onderhoud, dan kan dat gevolgen hebben voor de dekking bij schade.

Verantwoordelijkheden bij brandmeldinstallatie onderhoud

De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de brandmeldinstallatie ligt bij de eigenaar of gebruiker van het gebouw, vaak is dit de facilitair manager. Het is verstandig een onderhoudscontract voor de brandmeldinstallatie af te sluiten met een erkend en gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf. Daarnaast is het raadzaam om een interne BBMI aan te stellen. Deze persoon houdt toezicht op het dagelijks beheer en coördineert de periodieke controles.

Laat brandveiligheid geen toeval zijn

Regelmatig en deskundig onderhoud van een brandmeldinstallatie is geen vrijblijvende keuze, maar een wettelijke verplichting en een cruciaal onderdeel van een goed brandbeveiligingsbeleid.

Wilt u weten of uw brandmeldinstallatie voldoet aan de normen uit NEN 2654? Of heeft u behoefte aan professioneel advies over de juiste onderhoudsfrequentie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Terug naar overzicht
Hoe vaak moet een brandmeldinstallatie worden onderhouden?